Kulturë

Kulturë

Përse në Shqipëri nuk ecën asnjë punë mbarë?

Me gjenialitetin e vet, ironinë e sarkazmën e jashtëzakonshme e fine, poeti i madh Atë Gjergj Fishta jep një përgjigje të rrallë për Shqipërinë: Featured Image Kishin hyp nji rreze dilli, Ai Shën Pjetri e ai Shën Mhilli, E po ...

Read More »

Njeriu që shndërrohej në langar

Nga Reis Mirdita Metamorfoza nën pushtetin e qenieve të errëta -XXXVII- Në këto momente trishtuese, kur lehonë e bebe luftonin për jetë, drita e qiriut mbrojtës u shua; siguresat e rrymës u dogjën kështu që edhe kandili u shua. Një ...

Read More »

Metamorfoza nën pushtetin e qenieve të errëta -XXXVI-

Rufë tmerruesi Nga Reis Mirdita Rufa që është përmendur edhe më parë, ishte njeri nga mishi e ashti por në trupin e në gjakun e tij, jetonin dy xhinde të një gjinie e kjo shkaktonte reagime të furishme nervoze edhe ...

Read More »

Botohet libri “Territori i luftës së heshtur “ i gazetarit Selim Ibraimi

Doli nga shtypi libri “Territori i luftës së heshtur”-(Trende dhe dinamika të reja gjeopolitike në Europën Juglindore) i gazetarit dhe ekspertit shqiptaro-amerikan Selim Ibraimi. Redaktori amerikan i librit dhe profesori nga Webster University Scott Air Force Base, Illinois David Ratliff, ...

Read More »

Të rregullosh njeriun, ke rregulluar botën

Ishte ditë e shtunë dhe ai po lexonte një revistë, që herët me mëngjes. Kur ngrinte kryet nga revista, në mendje i vinte ideja se atë ditë e kishte pushim, ishte fundjavë. “Nuk do të lejoj askënd të ma prishë ...

Read More »

BOTOHET NË GJERMANISHT DHE SUEDISHT ROMANI “1803” I SHKRIMTARIT BESIM XHELILI

Shkrimtari shqiptar nga Tetova me banim në Vjenë të Austrisë arriti një sukses të madh të radhës, duke botuar romanin e tij të parë me titull “1803” në gjuhët gjermane dhe atë suedeze. Ky roman u botua në shqip në ...

Read More »

IRENE PAPAS: JAM SHQIPTARE… PELOPONEZI ËSHTË PËRPLOT ME SHQIPTARË

Irene: «Im atë, i cili ishte një profesor i greqishtes, dashuronte shumë natyrën, jetesën e shëndoshë; përçmonte ambientet e ndotura dhe për këtë arsye kishte braktisur kryeqytetin grek. Kishte dy pasione që ditët e sotme ngjajnë të jenë në kontrast: ...

Read More »

5 janar 1555 përvjetori i botimit të Mesharit të dom Gjon Buzukut

Si sot, më 5 janar 1555, prifti katolik shqiptar dom Gjon Buzuku e përfundoi së shkruari ‘Mesharin’ e tij, që deri më sot njihet si vepra e parë e llojit dhe njëkohësisht si i pari monument letrar i botuar në ...

Read More »

Heroi i këngës së Zagrebit është ende gjallë!

Të rralla janë ndejat dhe dasmat në Kosovë, në të cilat nuk këndohet «Kënga e Zagrebit». Në fillim, siç tregojnë më të moshuarit, kënga këndohej me sharki e çifteli nëpër oda, ndërsa hyzmeqarët sillnin pijen e vetme për mysafirët – ...

Read More »

Paradigma “GJURMË TË PASHLYESHME…”

Nga Reis Mirdita Basrie Sakiri-Murati GJURMË TË PASHLYESHME Veprimtaria ime brenda ngjarjeve të bujshme në fundvitet ’80-ta Ditar (Memoare) Shtëpia Botuese Shoqata e të Burgosurve Politikë e Kosovës Prishtinë 2016 Redaktor : Dr Gyrner Murati Lektor : Prof. Islam Gegaj Recensent : ...

Read More »