Home » Tregime të moçme Shqiptare

Tregime të moçme Shqiptare

LEGJENDA PËR MUAJIN E PLAKAVA

Loading... /Material i shkëputur nga libri : ISMET JONUZI-KROSI, STUDIM ETNOLOGJIK NGA TREVA E POLLOGUT “TAKIMI ME SHEKUJT” (MITET DHE BESIMET), Shtypshkronja “LUMA”-Tetovë, 2008…/  Legjenda për Muajin e Plakave apo Plaka që u shndërrua në gur është gojëdhëna e cila ...

Read More »

Mallkimi i nënës (Tregim)

Loading... “Mallkimi i nënës, të zë!” Populli Që mallkimi i nënës të zë, unë jo vetëm që jam i bindur, por këtë gjë e kam bërë si fakt të kryer tek të gjithë nxënësit që u kam dhënë mësim. U ...

Read More »

Tregim: A ju besohet politikanëve?!

Loading... Tregohet se një autobus me parlamentare u rrezua diku larg qendrave te banimit dhe policia u vonua 24 ore për te mbërritur aty. Kur policia arriti ne vendin e aksidentit, pa një fshatar qe i kishte varrosur te gjithë ...

Read More »

E bija e henes dhe e diellit!

Loading... E bija e henes dhe e diellit! Na ishte njehre diku ne nje fshat nje gjuetar trim qe jetonte vetem nenen e tij. Nene e bir jetonin ne varferi dhe djali e nxirrte buken e gojes vetem me gjueti ...

Read More »

Me ndjekë punën cikërr m’cikërr

Loading... E kishin pas martue ni her ni mashkull shpija e vet. Dhandrri jetën e kish pas çue gjithmonë çoban me gja. Ja kishin marr ni nuse shumë të mirë. At natë, kur hini dhanërr n’gjerdek, p’e vet guren: – ...

Read More »

Dhandrri dhe grueja e mêçme

Loading... Ish kanë ni djalë koxha mênjemadh edhe ish kanë martue. Masi fjet natën e parë me grue, t’nesërmen u çue e shkoi me mjellë grunë n’arë edhe u tha te shpija: – Bukën me ma pru djali! Kur shkon ...

Read More »

DUHET ME JA DITË HUJIN PELËS

Loading... Dikur moti kanë pasë fjetë’ni odë edhe burrat edhe gratë. Njani shkoi mysafir tu ni shok i veti. Ai miku ish kanë i vetëm me gruen edhe e kish pasë sall ni odë. Grueja ish kanë shum e hijshme, ...

Read More »

T’JAP KUR T’NGUSHTOHESH

Loading... Zeq Rama i Brovinës e kish pas ni nip, Isufin. Ai ish kan pasanik i madh. Ni ditë teshet me tâ n’Gjakovë. I thotë: – Qysh je dajo? – Mirë, daja Zeqë. – Shka i ke punët? – Mirë ...

Read More »

Legjenda dhe tregime te moçme shqiptare : Gjergj Elez Alia

Loading...   Gjergj Elez Alia Trim mbi trima kishte qënë gjithmonë Gjergj ElezAlia. Vjetë e vjet ai i kishte dal zot truallit të të parëve, ia kish mbrojtur nderin .Kish luftuar me topuz e shpatë kundër armiqve të derdhur këtej ...

Read More »

Besa e Kostandinit

Loading... Gjashtë e gjashtë dymbëdhjetë, Doruntina trembëdhjetë !… Ish njëherë e një mot një nënë shumë e mirë i kish dymbëdhjetë bij të hijshëm. Të trembëdhjetën kishte një bijë të bukur mbi shoqet të gjitha, që ia thoshin Doruntinë . ...

Read More »