959759080793382_970761906359766

SI ZVOGËLOHET NDIKIMI I RUSISË MBI BALLKAN

Loading...

Filip Vojvodiç-Mediç “German Marshall Fund”

Ndërsa bisedimet e lehtësuara nga Bashkimi Europian, për normalizimin e marrëdhëniet midis Kosovës dhe Serbisë, po hyjnë në fazën e tyre përfundimtare, Perëndimi përballet me një mundësi unike për të ndihmuar në zgjidhjen e dy çështjeve kryesore me një angazhim të vetëm – të normalizojë marrëdhëniet midis serbëve dhe shqiptarëve, dhe të zvogëlojë ndikimin e Rusisë në Ballkan. Kjo është një mundësi unike, që nuk duhet të humbet për shkak të ngurtësisë apo pavendosmërisë. Është i nevojshëm një eprimi i shpejtë dhe taktik, për të mbyllur kapitullin përfundimtar të shpërbërjes së ish-Jugosllavisë, dhe për t’i mundësuar rajonit shansin e një fillimi të ri. Ndërsa potenciali i këtij proçesi, për të përmirësuar marrëdhëniet midis serbëve dhe shqiptarëve është i qartë, mundësia e njëkohshme për të zvogëluar ndikimin e Rusisë, shpesh humbet nga fokusi për shkak të një keqkuptimi thelbësor të histories, dhe karakterit të marrëdhënieve serbo-ruse. Për pjesën më të madhe të shekullit XX-të, të dyja vendet – që ndonjëherë kanë qenë aleate të ngushta – janë rreshtuar në fakt kundër njëra-tjetrës. Lidhja Serbo-Ruse, që luajti një rol kritik në shpërthimin e Luftës së Parë Botërore, u shpërnda me Revolucionin Rus dhe fitoren e bollshevikëve mbi bjello-gardistët në vitin 1922. Mbretëria e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve, e cila më vonë do të emertohet Mbretëria e Jugosllavisë, ishte krejtësisht anti-sovjetike, jo vetëm për shkak të frikës së dinastisë Karaxhorxheviç ndaj komunizmit, por edhe për lidhjet e ngushta të mbretit Aleksandar me anëtarët e aristokracisë ruse. Teksa qenë fillimisht një instrument i ndikimit sovjetik në rajon, komunistët jugosllavë u bënë të pavarur si udhëheqës të një lëvizje antifashiste në Luftën e Dytë Botërore, dhe në fund u dëbuan nga Kominform, një paraardhëse e Komekon dhe Paktit të Varshavës më 1948. Që nga ajo kohë e në vazhdim, Jugosllavia e atëhershme komuniste dhe Blloku Sovjetik u angazhuan në një mini-Luftë të Ftohtë midis tyre, me Perëndimin që mbështeste Jugosllavinë si një zonë tampon ndërmjet tyre dhe sovjetikëve. Kjo mini-Luftë e Ftohtë, prodhoi periudha përplasjeje dhe afrimi. Vetëm me shembjen e Jugosllavisë Komuniste në vitin 1991, dhe izolimin pasues ndërkombëtar të Serbisë, filluan të marrin formë marrëdhëniet bashkëkohore të Serbisë me Rusinë. Kjo marrëdhënie e re, përqendrohej në nevojat periodike të Serbisë për përkrahje përballë Perëndimit, që u përfshi në hapësirën post-Jugosllave në vitet 1990, duke u përpjekur t’i jepte fund të gjitha konflikteve rajonale. Fillimisht, Rusia mund t’i qasej Serbisë për pak më shumë se sa ndërmjetësimi dhe shkëmbimi i informacioneve të inteligjencës, të cilat njëkohësisht do t’ia siguronte edhe Perëndimit, për ndihmën e të cilit pas varej për stabilitetin fiskal dhe shpenzimet e defiçitit buxhetor. Një përfshirje e tillë ruse, pati një ndikim kuptimplotë në dy raste. Në vitin 1999, ai garantoi pranimin nga Sllobodan Millosheviç të Marrëveshjes së Kumanovës, e cila lehtësoi tërheqjen e policisë serbe dhe ushtrisë jugosllave nga Kosova, pas 78 ditëve të sulmeve ajrore të NATO-s, për t’i dhënë fund përdorimit të tepruar të forcës në krahinë. Rusia ndihmoi gjithashtu për një tranzicion paqësor të pushtetit në Serbi, duke e bindur Millosheviçin të largohej nga pushteti në vitin 2000, pasi refuzoi të pranonte humbjen në zgjedhe, gjë që çoi në kryengritjen popullore të 5 tetorit në Beograd. Kjo ndërhyrje e fundit, lejoi një rivendosje të plotë të marrëdhënieve të Serbisë me Perëndimin, me çdo qeveri serbe, që prej atëhere ka patur përparësi integrimin evropian. Gjithnjë e më shumë i shqetësuar rreth zgjerimit të NATO-s drejt lindjes, administratat e presidentit Vladimir Putin, nisën të marrin në konsideratë mundësitë e partneritetit me Perëndim, për të ngadalësuar apo edhe anuluar përparimin drejt lindjes. Rimëkëmbja e shpejtë ekonomike e Rusisë në fillim të viteve 2000, zgjeroi papritmas zgjeroi kapacitetin e vendit për të projektuar fuqinë jashtë vendit, dhe për të siguruar mbështetje të fuqishme për partnerët dhe aleatët e mundshëm. Ballkani dhe Europa Qëndrore, kryesuan listën e mundësive, por Serbia fillimisht nuk tregoi interes, kryesisht për shkak të disa ngjarjeve traumatike. Këto përfshinin vrasjen e kryeministrit të parë të zgjedhur në mënyrë demokratike Zoran Gjingjiç në vitin 2003 dhe shpërbërjen paqësore të Jugosllavisë federale, ose siç njihej zyrtarisht Unioni i Serbisë dhe Malit të Zi, deri në vitin 2006. Gjatë këtyre sfidave, partneri i zgjedhur ishte gjithmonë Perëndimi. Megjithatë, mundësia e Rusisë erdhi në vitet 2006- 2007, gjatë bisedimeve të ndihmuara nga OKB-ja për statusin e ardhshëm të Kosovës. Për këto bisedime, Serbia caktoi objektivin shumë të lartë të rimarrjes së Kosovës, për të cilin nuk do të fitonte përkrahje në Perëndim. Kur ndërmjetësi i Kombeve të Bashkuara, Marti Ahtisari, propozoi pavarësinë e mbikëqyrur, Serbia vendosi të mbështetet sërish tek Rusia, dhe të mbështesë veton e saj në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara për të bllokuar njohjen ndërkombëtare të Kosovës. Kosova shpalli pavarësinë e saj më 17 shkurt 2008. Me mbështetjen e Rusisë, Serbia siguroi një levë diplomatike, por me çmimin e lëshimeve periodike, të cilat e rritën në mënyrë të vazhdueshme ndikimin e Rusisë në Ballkan, ndërkohë që ndërlikuan marrëdhëniet e Serbisë me Perëndimin. Nga bisedimet mbi statusin, deri në shpalljen e pavarësisë së Kosovës, Serbia lejoi që Gasprom Neft të blinte 51 përqind të aksioneve të Naftna Industrija Srbije (NIS) në Serbi. Lëshimi i ardhshëm erdhi në vitin 2012, kur një tjetër marrëveshje krijoi një qendër të përbashkët ruso-serbe për menaxhimin e krizave në qytetin serb të Nishit, që ndodhet në kryqëzimin e rrjeteve të autostradës dhe hekurudhave që lidhin Ballkanin Lindor dhe Jugor me Evropën Qëndrore. Qendra, do të bëhej një çështje e rëndësishme në marrëdhëniet e Serbisë me Perëndimin, kur Rusia do të kërkonte vitin e kaluar status diplomatik për stafin e saj. Përgjigjja është lënë ende pezull, megjithëse të gjitha shenjat janë se Serbia do ta kundërshtojë kërkesën e Moskës. Lëshimi i fundit nga Serbia ndodhi në vitin 2015, kur agjensia ruse ndërkombëtare e lajmeve “Rossiya Segodnya”, hapi një degë të sajën në Beograd, Sputnik. Me përjashtim të qeverisë së Vojisllav Koshtunicës në vitet 2007-2008, e cila humbi shumicën kur kryeministri tregoi gatishmëri për të braktisur integrimin evropian, në kundërpërgjigje të shpalljes së pavarësisë së Kosovës, qeveritë e njëpasnjëshme serbe kanë qenë të vetëdijshme për koston e mbajtjes së Rusisë afër. Por kanë lëvizur me shpejtësi të ndryshme për të zgjidhur çështjen e Kosovës, që ishte bërë diçka e domosdoshme. Presidenti Tomisllav Nikoliç dhe qeveria e Ivica Daçiçit në vitet 2012-2014 i njohën gabimet e paraardhësve të tyre, dhe ranë dakord të çelnin bisedimet me Prishtinën në nivelin kryeministror, pas së cilës pati jo pak përparime. Edhe qeveria e Aleksandar Vuçiçit 2014-2017, mbajti një rritëm të lartë komunikimi, derisa protestat masive në Prishtinë, e detyruan qeverinë e Isa Mustafës të largohej nga tryeza e negociatave në fillim të 2016-ës. Bisedimet rifilluan më vonë gjatë atij viti, pavarësisht paqëndrueshmërisë së vazhdueshme, dhe më pas u ndërprenë sërish, këtë herë nga vrasja e një politikani të moderuar serb të Kosovës, Oliver Ivanoviç. Deri atëherë, bisedimet tashmë kishin dhënë rezultat në një sërë çështjesh, duke përfshirë menaxhimin e kufijve, shkëmbimin e regjistrave civilë dhe kadastrave, statusin special për komunat serbe të Kosovës, integrimin e policisë serbe të Kosovës, gjyqësorin dhe prokurorinë. Si protestat, ashtu edhe vrasja theksuan kundërshtimin në rritje ndaj kompromisit, nga ana e grupeve ekstremiste dhe krimit të organizuar. Një zgjidhje kompromisi, do të krijonte shumë mundësi për bashkëpunim mes dy vendeve, dhe do të ulte varësinë e Serbisë nga Rusia. Ndërkohë grupet ekstremiste dhe krimi i organizuar, do të humbisnin të ardhura të konsiderueshme. Si Rusia edhe këta të fundit, kanë burime të konsiderueshme në dispozicion, dhe janë të gatshëm të bëjnë gjithcka që të shohin Ballkanin politikisht të fragmentuar. Perëndimi, jo vetëm që duhet të lëvizë shpejt, nëse dëshiron të përfitojë nga mundësia që paraqitet, por do të duhet gjithashtu të shfaqë një fleksibilitet maksimal, për t’i lejuar negociatorët të identifikojnë një kompromis, që do të funksiononte për të dyja palët e përfshira. Shënim: Filip Vojvodiç-Mediç, është zv.drejtor i Nismave të Lidershipit Transatlantik Përktheu: Alket Goce

x

Check Also

Kur korrupsioni është normë

Loading... Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ...

A po e cënon propaganda ruse integrimin e Shipërisë në BE?

Loading... Prof. Kristo Muzaka Ambasadorët e BE-së ...

Loading...