959759080793382_970761906359766

TRAJTIMI I GRIPIT SEZONAL

Loading...
  1. NARCIZE BEADINI

Masat parandaluese të rekomanduara nga ana jonë përqëndrohen në eliminimin ose zvogëlimin e përhapjes së virusit. Mos harroni se kujdesi shëndetësor i mirëfilltë mund të mbahet vetëm me ndryshime të vogla të zakoneve në jetën tuaj të përditshme.

Gripi nuk është një ftohje por ajo është një gamë simptomash i shoqëruar me ethe, të dridhura, dhimbje koke, dhimbje të muskujve, rraskapitje.

Përhapja e gripit

 

Përgjegjës i gripit është virusi, i cili shpërndahet nga personat e infektuar tek personat tjerët nga ajri nëpërmjet pikave të pështymës që janë dëbuar duke folur, kollitjes apo teshtitjes. Virusi i gripit mund të transmetohet nga kontakti i drejtpërdrejtë, por ajo ndodh shumë rrallë.

Njerëzit e infektuar mund të transmetojë sëmundjen nga një ditë para fillimit të simptomave deri në rreth 3 ditë (te fëmijët edhe më gjatë). Pasi virusi hyn në hundë, fyt ose mushkëritë e një personi, ai fillon të shumohet dhe t’i shfaq simptomat.

 

 

Këshilla për të parandaluar gripin

 

Masat parandaluese në këtë rast, kanë efikasitetit të kufizuar, por në asnjë mënyrë nuk duhet ti ndaloni ato. Këto janë masat themelore:

  • Gjatë kollitjes apo teshtitjes mbuloni hundën dhe gojën me faculetë dhe hidheni menjëherë pas përdorimit. Nëse ju nuk keni faculetë, bëjeni atë me dorën tuaj dhe më pas laj duart.
  • Shmangni prekjes së syve, hundës ose gojës.
  • Lani duart rregullisht. Kjo do të ndihmojë për të eliminuar ngjitjen e mundshme të virusit nga objektet.
  • Shmangni hapësira të mbyllura me turma njerëzish. Nëse numri i njerëzve në hapësira të mbyllura është i konsiderueshëm atëherë temperaturat nuk janë konstante dhe teshtitjet janë të shpeshta.
  • Ventiloni dhomat. Kjo këshillë vlen për shtëpitë dhe zyrat. Ajri duhet të qarkullojë vazhdimisht.
  • Shmangni pirjen e duhanit Pa dyshim, pirja e duhanit favorizon ndërlikimet për shkak të gripit.
  • Mos ndani ushqimin dhe veshmbathjet me të tjerët.
  • Flini normalisht. Trupi i njeriut ka nevojë për kohë për rigjenerimin dhe ruajtjen e funksioneve bazë, kështu që fjetja e duhur do të ndihmojë mbrojtjen tuaj.
  • Mos e ekspozoni veten tek ndryshimet e papritura të temperaturës. Nëse e ekspozoni veten në temperatura ekstreme, ju duhet të pajiseni me pajisje që minimizojnë ndikimin e ajrit të ftohtë në zonën e gjoksit dhe të hundës.

 

Trajtimi i gripit është simptomatik, domethënë, ka për qëllim lehtësimin e simptomave, sepse shkaku është virusi  i cili nuk është direkt i luftueshëm. Ka ilaçe për trajtimin e gripit që përdoren për të lehtësuar simptomat siç janë analgjetikët e zakonshëm (paracetamol ose ibuprofen).

Antibiotikët nuk janë të dobishëm për të trajtuar gripin. Ato nuk rekomandohen të konsumohen për trajtimin e gripit përjashtuar vetëm në rast të komplikimeve për shkak të infeksioneve bakteriale.

Rekomandohet të pini shumë lëngje, veçanërisht fëmijët dhe të moshuarit. Ju mund të përfitoni nga frutat sezonale, të cilat përveç që janë ekonomike, kanë vitaminë C.

 

 

 

 

 

 

 

 

x

Check Also

Kur korrupsioni është normë

Loading... Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ...

A po e cënon propaganda ruse integrimin e Shipërisë në BE?

Loading... Prof. Kristo Muzaka Ambasadorët e BE-së ...

Loading...